Afvalvrij boodschappen doen? Met deze 5 tips lukt het! 

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Zit jouw prullenbak ook elke week bomvol met voedselverpakkingen waarvan jij je afvraagt of deze nou écht nodig waren? Afvalvrij boodschappen doen klinkt ingewikkeld en duur, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Vandaag, op World Refill Day, delen we 5 makkelijke tips met je waarmee onverpakt boodschappen doen een kinderspel wordt.

Bijvullen en hergebruiken in plaats van weggooien

World Refill Day vindt elk jaar op 16 juni plaats, en is in het leven geroepen om mensen te stimuleren om met minder afval te leven. Elk jaar gooien wij in Nederland ruim 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen na slechts één keer gebruiken in de prullenbak. Zo blijft de afvalberg maar groeien, en neemt ook de hoeveelheid wegwerpproducten in het milieu steeds meer toe. Daarnaast kost de productie van single use verpakkingen keer op keer veel grondstoffen en energie. Door vaker onverpakt boodschappen te doen en herbruikbare bakjes te vullen met pasta, noten of andere lekkernijen, kunnen we de groeiende afvalberg te lijf gaan. Een wereld zonder onnodige single use verpakkingen is namelijk een schonere en leefbaardere wereld.

Met deze 5 tips lukt afvalvrij boodschappen doen

 

1. Met je eigen zakje of bakje naar de gewone supermarkt
Om onverpakt groente, fruit en brood in te kopen, hoef je niet naar een speciale afvalvrije supermarkt te gaan. Je kunt losse groente, fruit en broodjes namelijk gewoon in een herbruikbaar zakje doen in de supermarkt om de hoek. Herbruikbare zakjes kun je inmiddels bij bijna alle supermarkten krijgen. Natuurlijk kun jij je broodje ook bij de bakker of op de markt in een eigen zakje laten doen. Bij steeds meer gangbare supermarkten kun je daarnaast zelfs noten ‘tappen’ in een eigen bakje. Zo heb je iets lekkers voor bij de borrel.

2. De buitenlandse supermarkt is een schatkamer aan onverpakt voedsel

Is er bij jou in de buurt een toko of een ander buitenlandse supermarkt? Neem er dan zeker eens een kijkje! Vaak vind je hier namelijk olijfjes, smeersels, feta, noten, salades en broden die onverpakt zijn. Vergeet dus niet je eigen bakje of zakje mee te nemen. Zo doe je niet alleen het milieu een gunst, maar ontdek je ook nog eens smaken en producten die je in de reguliere supermarkt niet tegenkomt.

3. Koffie of thee uit de speciaalzaak 
Bij veel speciaalzaken kun je losse koffiebonen en theesoorten kopen. Ook hierbij geldt natuurlijk: neem je eigen bakje mee! Losse thee is trouwens sowieso al vele malen beter als je afval wilt reduceren, omdat theezakjes soms wel driedubbel zijn verpakt (theezakje, envelopje, theedoos, plasticje om theedoos). Als je een echte theedrinker bent, scheelt het dus een hoop afval als je kiest voor losse thee uit bijvoorbeeld een thee-ei. 
4. Back to the roots: bij de boer shop je onverpakt 
Als we ons voedsel direct bij de bron kopen, namelijk bij de boer zelf, scheelt dat transport en dus CO2-uitstoot. Beter kan het niet. Vaak hebben boeren een winkeltje of automaat waar je verse eieren, groente of kaas kunt kopen. Bij sommige boerderijen kun je zelfs een abonnement afsluiten. Dan krijg je wekelijks verse boodschappen van de boer in je buurt. Op deze website vind je een overzicht van boerderijen per regio en de producten die je daar kunt kopen. En oh ja, ken je de eierman nog die in zijn busje door de straten rijdt? Daar kun je ook veel afvalvrije boodschappen scoren. 

5. In de verpakkingsvrije winkel vind je alles

Tot slot duiken er in Nederland steeds meer verpakkingsvrije supermarkten op waar jij je bakjes met alles kunt vullen wat je hartje begeert. Hoe het werkt in zo’n winkel? Dat is heel simpel. Idealiter neem jij je eigen herbruikbare verpakkingen mee, want dat is goedkoper. Je weegt deze op een weegschaal om het leeggewicht te bepalen en plakt er een sticker op. Vervolgens kun je los met winkelen! In de meeste verpakkingsvrije supermarkten vind je alles van meel, kruiden en gedroogd fruit tot oliën, kaas, vleeswaren en zelfs yoghurt. Ben je meer van het laten bezorgen? Ook dat kan in steeds meer steden op een afvalvrije manier. Google eens op ‘online verpakkingsvrij boodschappen doen’ in jouw stad. En dan geldt het nog de vraag der vragen te beantwoorden: zijn verpakkingsvrije winkels niet veel duurder? De prijzen liggen hier inderdaad hoger dan in de reguliere supermarkt, maar de producten zijn vaak wel biologisch. Daarbij komt dat je alleen betaalt voor wat je echt nodig hebt. Heb je voor een recept maar een paar eetlepels van een bepaald kruid nodig? Dan hoef je hier geen hele pot te kopen, en dat scheelt centen. Hier kun je een kaart vinden met afvalvrije winkels in Nederland en België – handig! 

Meer weten?

Bij Mission Reuse maken wij ons sterk voor een wereld zonder wegwerpverpakkingen. We willen hergebruik zichtbaar, betaalbaar en toegankelijk maken voor iedereen. Kun jij je helemaal vinden in onze missie? Doe dan mee aan onze revolutie door je hervul-ervaring te delen met de hashtag #WorldRefillDay. Volg ons op LinkedIn, Instagram en Twitter of blader door onze blogposts om meer te leren over hergebruik, afval scheiden en recyclen.

Op zoek naar iets specifieks?