6 x de leukste horecatentjes om afvalvrij te smullen op World Refill Day

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Het is vrijdagavond, je werkweek zit erop, je maag knort en je hebt geen zin om te koken. Hét moment voor een afhaal – of bezorgmaaltijd. Herkenbaar? Helaas betekent take away vaak ook een hoop onnodige wegwerpverpakkingen die een grote impact hebben op het milieu. Jaarlijks belanden er 1,7 miljard single use maaltijdverpakkingen en 3 miljard koffiebekers op de vuilnishoop. En dat was nog vóór corona. Gelukkig is er een simpele oplossing voor de alsmaar groeiende afvalberg, namelijk herbruikbare verpakkingen. Steeds meer restaurants passen hergebruiksystemen voor bekers en maaltijdcontainers toe. Vandaag, op World Refill Day, delen we zes adresjes voor een heerlijke én afvalvrije maaltijd met je. On the go of gewoon lekker thuisbezorgd.

Stel je voor: een wereld zonder afval
Een wereld zonder onnodige single use verpakkingen is een schonere en leefbaardere wereld. Onze missie is dan ook: weg met de wegwerpcultuur en op naar herbruikbare oplossingen. Maar zo’n hergebruik-revolutie start je niet in je eentje, dat doe je samen. Daarom besteden we vanuit Mission Reuse aandacht aan World Refill Day – een wereldwijde campagne die mensen stimuleert om met minder afval te leven. Als jij voor hergebruik kiest, bijvoorbeeld als je iets lekkers bestelt of afhaalt, maak je flink veel positieve impact op het milieu én inspireer je anderen om hetzelfde te doen. Zo brengen we samen de hergebruik-revolutie op gang!

Eten bestellen zonder afval, kan dat?
Herbruikbare verpakkingen schelen een hoop afval, grondstoffen en energie. Je boekt er dus makkelijk milieuwinst mee. En nog mooier: behalve te kiezen voor de duurzamere optie hoef je als consument niks extra’s te doen. Steeds meer restaurants passen namelijk simpele hergebruiksystemen toe voor afhaal- en bezorgmaaltijden. Dit houdt in dat je een klein bedrag statiegeld betaalt om je eten of drinken in een herbruikbare maaltijdcontainer of beker te krijgen. De verpakking lever je vervolgens gewoon weer in bij het restaurant of een ander inzamelpunt. Simpel en effectief dus. Waar wacht je nog op? Bel je smulmaatje, ga lekker met de benen omhoog liggen en geniet van een afvalvrije maaltijd van één van de leuke tentjes die we voor je hebben uitgezocht.

De 6 leukste adresjes om afvalvrij te smullen

 

1. Meatless District, Amsterdam

Laten we maar meteen aftrappen met een echte parel onder de Amsterdamse veggie restaurants: Meatless District. Via DeliverZero kun je er heerlijke plantaardige gerechten bestellen – en dat helemaal zonder plastic kater achteraf. Je eten wordt namelijk bezorgd in een herbruikbare container die je later gewoon weer inlevert.

2. Jack Bean, Rotterdam

Rotterdams fastfoodrestaurant Jack Bean maakt eten dat beter is voor jou en de planeet: plantaardig, betaalbaar en verdomd lekker eten. Daarnaast zijn ze ook nog eens druk bezig om het gebruik van eenmalige verpakkingen zoveel mogelijk te beperken. Voor take-away food werken zij met het herbruikbaar verpakkingssysteem PackBack.

3. Tibasco Kitchen, Utrecht

Minder waste is meer beter. Dat heeft ook Tibasco Kitchen in Utrecht begrepen. Hier kun je elke zaterdag indo comfort food afhalen. Klinkt als muziek in je oren? Het wordt nog beter: Tibasco werkt samen met Mission Reuse en PackBack voor herbruikbare maaltijdcontainers, waardoor je 100% wegwerpplasticvrij kunt genieten van je maaltijd!

4. Pim Coffee, Den Haag

Heb je op je drukke werkdag zin in een goede lunch met Haags bakkie, maar dan zonder alle plasticafval die daar normaalgesproken bij hoort? Dan moet je bij Pim Coffee zijn. Via SwapBox kun je er broodjes, gebakjes en andere lekkernijen bestellen in herbruikbare bakjes. In de SwapBox app kun je vervolgens zien hoeveel kg wegwerpverpakkingen je hebt bespaard. Spoiler: jouw milieuwinst loopt snel op!

5. Dabba Dinner, Nijmegen

De jonge ondernemers achter Dabba Dinner willen de manier waarop we eten bestellen flink op de schop gooien. Geen ongezond voedsel meer dat verpakt is in veel te veel plastic, maar gezonde en exotische gerechten aangeboden in een Indiase ‘dabba’. Dabba wat? Dabba’s zijn stapels aan elkaar geschakelde bakjes die mensen in Zuid-Azië al meer dan 100 jaar gebruiken om maaltijden in te vervoeren. Nu wij nog!

6. Diverse koffietenjes, Wageningen

Zin in een (herbruikbaar) bakkie na al dit lekkere eten? Hiervoor moet je in Wageningen zijn. Wat betreft herbruikbare bekers is Wageningen namelijk een duurzaam Walhalla! Bijna alle koffietentjes op de universiteitscampus en in de binnenstad maken gebruik van Billie Cup – een systeem voor herbruikbare bekers die je overal kunt lenen en inleveren. Mooi meegenomen: veel koffiezaken belonen je duurzame keuze met een kleine korting. Koffieleuten, wat houdt jullie nog tegen? Niet koffiedrinkers, hoe klinkt een heerlijk bolletje ijs uit in zo’n Billie Cup?

Wij zijn Mission Reuse

Als entrepreneurs, storytellers en politieke influencers maken wij ons sterk voor een wereld zonder wegwerpverpakkingen. We lobbyen voor verandering bij de grote (politieke) spelers en delen hergebruikverhalen om te inspireren en te activeren. Maar we rollen ook regelmatig onze mouwen op en testen hergebruik in real life. Zo stonden wij een tijdje geleden in wandelgebied de Kaapse Bossen voor ons project Cup for Life. Hier testten we samen met de lokale horeca of een systeem met herbruikbare bekers werkt in dit natuurgebied. Met ons project Take Back Box zetten wij een eerste stap naar herbruikbare containers voor bezorgmaaltijden. Dit allemaal doen wij om hergebruik zichtbaar, betaalbaar en toegankelijk te maken voor iedereen.

Doe je mee?

Kun jij je helemaal vinden in onze missie? Doe dan mee aan onze revolutie door je hergebruik-ervaring te delen met de hashtag #WorldRefillDay. Of nog beter: laat je favoriete restaurant weten dat jij heel graag ziet dat ze overstappen op herbruikbare verpakkingen. Vind je daarnaast ook dat de grote spelers meer actie moeten ondernemen om wegwerp voorgoed te verbannen? Teken dan onze petitie We Choose Reuse, waarin wij aan overheid, gemeenten, voedselproducenten, supermarkten en horeca vragen om werk te maken van hergebruik.

Op zoek naar iets specifieks?