De maand waarin we elkaar overladen met cadeautjes voorzien van glanzende verpakkingen en glitterige strikjes komt snel dichterbij. Elk jaar in december verdwijnen er meters inpakpapier en linten in de prullenbak. Zonde, want er zijn ook cadeauverpakkingen die minder afval veroorzaken en je minstens net zoveel bewonderende blikken bezorgen. In deze blog nemen we je mee in de wondere wereld van de herbruikbare Japanse furoshiki knoopdoek.
Maar eerst, waarom is duurzaam inpakken zo belangrijk?
Aan het einde van menig sinterklaas- of kerstfeest belanden er bergen inpakpapier in de prullenbak. En dat na slechts één keer gebruiken. Dat maakt inpakpapier per definitie niet bepaald milieuvriendelijk. Maar wat als we het recyclen? Kunnen we de milieuschade daarmee beperken? Helaas niet altijd. Veel cadeaupapier bevat namelijk plastic in de vorm van feestelijke printjes en glitters. De combinatie van plastic en papier maakt recyclen onmogelijk en zorgt voor veel extra afval aan het einde van de feestmaand. Daarbij komt dat er energie en grondstoffen nodig zijn voor de productie van inpakpapier. Geen inpakpapier gebruiken levert dus al snel milieuwinst op.
De knoopdoek als duurzaam alternatief voor inpakpapier
Maar je cadeaus niet mooi en met veel liefde inpakken is natuurlijk ook geen optie. Daarom gingen wij voor jou op zoek naar een duurzaam alternatief voor inpakpapier. Wat bleek? De Japanners hebben hier met ‘furoshiki’ al eeuwen geleden een prachtige oplossing voor bedacht. Je kunt de inpakdoeken op oneindig verschillende manieren om je cadeaus knopen, en ze gaan jarenlang mee. Heb je nog stofrestjes, oude lakens of kleurrijke sjaals thuis liggen? Perfect, want meer heb niet nodig. Wij hebben samen met Lush uitlegvideo’s gemaakt van onze favoriete cadeauwikkels. Bespaar jezelf het geklooi met plakband en scheurend papier. Knopen maar!
- Leg je knoopdoek met de mooie kant naar beneden en met een punt naar je toe op een vlakke ondergrond.
- Vouw de punt die naar je toe gericht is naar binnen tot het midden. Doe hetzelfde met de tegenoverliggende punt.
- Plaats je boek waar de twee punten elkaar raken.
- Vouw de kant van het doek die naar je toe wijst naar binnen. Doe hetzelfde met de tegenoverliggende kant.
- Vorm een bloemetje door wat stof van de rechter – en linkerkant naar het midden te plooien. Houd het bloemetje goed vast.
- Wikkel de twee lange einden van het doek om je bloem heen en leg een knoop zodat het bloemetje zitten.
#2 dubbele fleswikkel
De dubbele fleswikkel is perfect voor twee flessen. Zo gepiept, maar ziet er indrukwekkend uit. Ga je voor extra punten? Geef je fleswikkel dan een finishing touch door een takje groen of een gedroogde bloem door de laatste knoop te halen.
- Leg je knoopdoek met de mooie kant naar beneden en met de hoek naar je toe gericht op een vlakke ondergrond.
- Plaats twee flessen in het midden van je doek, zodat de bovenkant van de flessen naar de linker – en rechterpunten van de knoopdoek wijzen. Leg ze niet strak tegen elkaar aan, want je zet ze straks rechtop naast elkaar. Zorg dat er ruimte is zodat ze kunnen staan.
- Neem de onderste punt en rol deze over de flessen tot de bovenste punt. Rol vervolgens de flessen tot de bovenste punt totdat het doek op is.
- Pak voorzichtig de linker- en rechterpunten vast om de flessen rechtop te zetten.
- Bind de losse punten in een knoop stevig vast boven de flessen. Afhankelijk van wat je mooi vindt kun je voor één of meerdere knopen kiezen.
#3 (mini-)cadeautas
Dit cadeautasje kun je zo groot maken als je maar wil. Kies simpelweg een groter doek uit, dan kun je er ook grotere cadeaus in kwijt.
- Leg je knoopdoek met de mooie kant naar beneden en met de hoek naar je toe gericht op een vlakke ondergrond.
- Leg je cadeau in het midden van het doek.
- Bind telkens de tegenoverliggende punten in een knoop boven je cadeau.
- Leg vervolgens een knoop in de twee punten die naast elkaar zitten. Knoop ze bovenin aan elkaar vast met twee kleine, strakke knopen.
#4 shoppingbag knopen
Japanse knoopdoeken zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens reuze handig. Nadat het cadeautje is uitgepakt kun je de knoopdoeken namelijk omtoveren tot theedoeken, sjaals, kunst voor aan de muur, haarbanden of zelfs tasjes.
- Leg je knoopdoek met de mooie kant naar beneden, deze keer met de lange kant van het doek naar je toe gericht op een vlakke ondergrond.
- Neem twee aangrenzende punten en knoop één keer vast. Draai het doek vervolgens een kwartslag.
- Pak de twee punten die naast elkaar zitten, enk noop ze bovenin aan elkaar vast met twee kleine, strakke knopen. Trek ze niet helemaal door maar zorg dat ze bovenin vastzitten. Dit zijn namelijk de hengsels van de tas. Herhaal dit ook voor de andere kant. Voilà! Je kunt nu op stap met je eigen shoppingbag.
Meer weten?
Om duurzaam en origineel uit de hoek te komen heb je soms verbazingwekkend weinig nodig. Wil je op de hoogte blijven van relevante nieuws en ontwikkelingen rondom hergebruik? Volg ons dan op LinkedIn, Instagram of Twitter. Ook leuk: scrol door onze blogposts om meer te leren over hergebruik, afval scheiden en recyclen.