Eerste Reusable Packaging Fair groot succes

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

‘’The whole reuse sector in the room’’. Zo omschreef een bezoeker de Reusable Packaging Fair 2023. Overheid, bedrijfsleven, academici, NGO’s en media kwamen op maandag 27 november samen in Utrecht om de transitie naar hergebruik in de praktijk te zien, te vieren en te versnellen. Mission Reuse initieerde en organiseerde deze herbruikbare verpakkingen beurs, in samenwerking met het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken, Stichting Afvalfonds Verpakkingen (nu: Verpact) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Met ruim 500 aanmeldingen, 40 sprekers, 30 standhouders en 20 deelsessies was de eerste Reusable Packaging Fair in Nederland goed gevuld. Op de fair kwamen reuse solution providers uit allerlei sectoren bij elkaar: bekers en maaltijdverpakkingen, glazen flessen, e-commerce, huishoudproducten, retail en transportverpakkingen. Maar ook de aanbieders van diensten zoals afwas, technologie en communicatie advies. 

Bij 30 stands kwamen aanbieders en afnemers van herbruikbare verpakkingsoplossingen samen, in de B2C en B2B sector. In 20 deelsessies kwamen alle aspecten van hergebruik aan bod. Van wetgeving tot wassen, van productie tot consumentengedrag en van businessmodellen tot ketensamenwerking.

Wegwerpfabrikanten investeren in hergebruik

Een deelsessie op de Reusable Packaging Fair was gewijd aan wegwerpfabrikanten die hun bedrijf circulair maken en investeren in herbruikbare oplossingen. Ook een multinational als Douwe Egberts kwam vertellen over hun switch van wegwerp naar herbruikbare bekers. Erwin van Limpt, CEO van Haval / Circulware: “Het belangrijkste obstakel om volledig op hergebruik over te gaan? Dat is de wetgever. Het is onverstaanbaar dat een VVD’er twee maanden voor de wetgeving ingaat, moties indient tegen jarenlang beleid van zijn eigen partij. We hebben al heel veel geïnvesteerd. En niet alleen wij, ook de partnerbedrijven zoals de wasstraten. Ik snap er geen klote van, zoals we dat zeggen in Brabant.”

Herbruikbare verpakkingen zijn een belangrijke stap op weg naar een circulaire economie in 2050. De doelstelling van 40% minder plastic bevattende wegwerpverpakkingen in 2026 is enkel haalbaar door een stevige switch naar minder én herbruikbare verpakkingen. De eerste Reusable Packaging Fair bracht alle stakeholders samen, en gaf een zetje aan de transitie van wegwerp naar hergebruik.

Verslaglegging

Radio 1 maakte een item op het event and het AD noemde de fair ‘’het medicijn tegen neerslachtigheid over de dagelijkse realiteit van wegwerpplastics’’.

Bekijk interviews met:

Lees artikelen over verschillende deelsessies op de Reusable Packaging Fair: 

Bekijk hier een fotoverslag.

Bekijk hier alle presentaties.

Heel veel dank aan alle sprekers, standhouders en bezoekers!

 

Op zoek naar iets specifieks?