Hergebruik ten tijde van een pandemie

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De coronapandemie leidt tot heel veel vragen. Veel mensen vragen zich af: is hergebruik van producten nog veilig? Het antwoord is: ‘Ja’, zo stellen 125 gezondheidsexperts uit 19 landen. Zij verklaren dat we herbruikbare systemen veilig kunnen gebruiken wanneer de basishygiëne wordt toegepast. Basishygiëne betekent dat de herbruikbare verpakkingen warm gewassen worden met goede schoonmaakmiddelen, handen regelmatig worden gewassen en werkplekken schoon worden gehouden. Aan het onderzoek werkten virologen, epidemiologen en specialisten op het gebied van veiligheid van voedselverpakkingen mee. 

Het risico op besmetting via materialen bestaat, maar is veel kleiner dan door rechtstreeks contact met een besmet persoon. Het coronavirus kan wel op materialen overleven. Dit loopt uiteen van enkele uren (voor zachte en poreuze materialen zoals karton, papier), tot enkele dagen (voor gladde materialen zoals plastic en roestvrij staal). Maar dit geldt voor alle producten gemaakt van dit materiaal.

Besmettingsrisico niet groter voor herbruikbare producten
Het maakt dus niet uit of producten van wegwerp- of herbruikbaar materiaal gemaakt zijn. Producten voor eenmalig gebruik, zoals plastic bekers, voedselverpakkingen of plastic zakken, worden vaak door verschillende winkelmedewerkers aangeraakt voordat ze de klant bereiken. Terwijl herbruikbare producten die door een detailhandelaar worden geleverd – zoals kopjes, borden, bestek en meeneemverpakkingen – adequaat moeten worden gereinigd volgens de voedselveiligheidsvoorschriften voordat de klant ze mag gebruiken. Een temperatuur van meer dan 66°C en goede reinigingsmiddelen zijn effectieve maatregelen om het virus te doden. Wegwerpproducten, gemaakt van plastic of andere materialen zijn daarmee niet veiliger of onveiliger dan herbruikbare alternatieven. 

Een veilig, contactloos hergebruiksysteem
Toch besloten veel verkopers van meeneemkoffie de afgelopen maanden, omwille van de veiligheid van hun eigen personeel, geen herbruikbare bekers meer aan te bieden of te accepteren. Dit deden zij om risico’s voor personeel te vermijden die de herbruikbare verpakkingen aan moeten raken die de klant terugbrengt. Dit kan ook opgelost worden door contactloze retoursystemen in te zetten. De Britse organisatie City to Sea maakte een filmpje over een eenvoudig en contactloos systeem dat een café zelf kan invoeren voor herbruikbare bekers. 

Kansen voor ondernemers
Corona, en voedselveiligheid in het algemeen, vraagt om goede hergebruiksystemen die veiligheid en hygiëne voor iedereen waarborgen. Er zijn volop kansen voor bedrijven om nieuwe systemen te ontwikkelen om schone, gezuiverde herbruikbare bekers of containers te garanderen, bijvoorbeeld door handsfree uitgifte en inleverautomaat (reverse vending machines). 

Hergebruik is een essentieel onderdeel van de oplossing om plasticvervuiling aan te pakken en onze afhankelijkheid te verminderen van een economie die gebaseerd is op fossiele brandstoffen. Ook in deze tijd is het belangrijk om daarmee door te gaan. Met Mission Reuse streven we naar veilige, rendabele en milieuvriendelijke hergebruiksystemen die gemakkelijk zijn voor iedereen. Hergebruik kan bedrijven en horecagelegenheden helpen om kosten te besparen. Dit is bewezen in talloze casestudy’s en een welkome besparing in een tijd waarin restaurants en horecabedrijven alle hulp nodig hebben die ze kunnen krijgen.

Meer lezen over hygiëne en hergebruik? 
Sustainable Event Alliance schreef een handleiding hoe ondernemers hygiëne van herbruikbare producten op evenementen kunnen waarborgen.

Op zoek naar iets specifieks?