Hoe hergebruik zich als een duurzame olievlek over Wageningen spreidde

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

In de rubriek ‘Reuse Pioneers’ interviewen we ondernemers, overheden en andere enthousiaste hergebruik-pioniers over hun ervaringen met hergebruiksystemen. Deze keer spraken we Emmy van Daele, onderzoeker bij Wageningen University & Research.

“Veel duurzaamheidsvraagstukken zijn moeilijk. Deze niet. Deze is juist gemakkelijk, dus laten we het gewoon doen”. Met deze instelling pakte Emmy van Daele het probleem van wegwerpbekertjes op de universiteit aan. En met succes; inmiddels is niet alleen de universiteit overgestapt op het herbruikbare bekersysteem van Billie Cup, maar ook een groot deel van de horeca in de binnenstad van Wageningen.

Emmy: “Naast mijn passie voor gezondheid heb ik ook altijd een grote passie voor duurzaamheid gehad. Die twee combineerde ik altijd tijdens mij studies. Toen ik naar Wageningen kwam, was ik teleurgesteld. De universiteit is zo duurzaam, maar overal zag ik plastic bordjes, bestek en bekertjes. Ik besloot toen die frustratie om te zetten in iets positiefs.”

Emmy van Daele - Reuse Pioneer

Op zoek naar een herbruikbare oplossing

In samenwerking met Green Office startte de Reuse Revolution in Wageningen met de eerste stap: onderzoek. Emmy: “Een van de eerste dingen die we wilden weten is waar we de meeste impact maakten. Dat betekende dat we letterlijk de afvalbakken indoken. We zagen toen direct dat het aantal plastic bekertjes heel hoog was. Daar moesten we iets aan doen!”. Daarop volgde een bewustwordingscampagne voor studenten en medewerkers, maar als snel bleek dat het probleem niet bij bewustwording lag. Iedereen wist al dat het een probleem was, maar wat kon je er nu eigenlijk aan doen?

Zelf je eigen beker meenemen was zo’n oplossing en die gaf positieve resultaten, maar het was ook niet de klapper waar Emmy naar op zoek was. “In een enquête onder studenten en medewerkers gaven veel mensen aan dat je een eigen beker niet altijd bij je hebt en dat dan bijvoorbeeld spontane koffiedates lastig zijn. Er waren daarnaast geen goede mogelijkheden om je eigen beker schoon te maken en niet iedereen heeft zin om steeds met een beker te zeulen.”

Barista gebruikte herbruikbare koffiebeker Billie Cup

Deposit systeem met Billie Cup

Toen kwam de suggestie van een deposit systeem naar voren waarbij de herbruikbare bekers weer worden ingeleverd. Emmy bekeek verschillende mogelijkheden en besprak ook met de verschillende cateraars wat goede opties waren. Het Belgische Billie Cup bleek aan alle voorwaarden te voldoen en werd met succes geïntroduceerd op de campus. “Iedereen op de campus is enthousiast en het systeem werkt prima. Je gebruikt de beker en brengt ‘m weer terug. Dit kan op veel verschillende plekken, zodat je ook een meeneemkoffie in de bekers kunt bestellen.”

Het succes bleef niet alleen beperkt tot de campus. Emmy: “Door het grote succes merk je nu dat steeds meer horecazaken in de stad ook overstappen. Dit doen zij met de steun van de gemeente en het Initiatievenfonds Wageningen. Aangezien het overal om dezelfde beker gaat, kun je hem dus op steeds meer plekken inleveren. Een heel mooi neveneffect is ook dat mensen door het gebruik van dit systeem anders gaan kijken naar afval. De start van een echte revolutie!”

Man schept ijs in een herbruikbare bak van Billie Cup

Gedragsbeïnvloeding bij hergebruik

Hoe kan het dat dit hergebruiksysteem zo aansloeg in Wageningen? Draagkracht blijkt een belangrijke voorwaarde om een soortgelijk project succesvol uit te voeren. Emmy licht dit verder toe in een digitale lunchlezing die ze op 8 april 2021 organiseert. Daar schuift ook Lisanne van Geffen aan, zij is adviseur zwerfafval & circulaire economie bij Rijkswaterstaat. Samen gaan ze in op de vraag hoe je je (horeca)gasten mee kunt nemen in duurzamer gedrag. Deelname aan de lezing is gratis.

Foto’s door: Percy Cecilia Jr

Op zoek naar iets specifieks?