Deze week is het de internationale Environ Menstrual Week. Tijdens deze week besteden we aandacht aan herbruikbare menstruatieproducten. De meerderheid van verkochte producten is namelijk eenmalig bruikbaar en belasten het milieu. Terwijl er alternatieven voor maandverband en tampons bestaan die afvalvrij, gezonder en goedkoper zijn. Benieuwd wat de gebruikerservaringen zijn met deze alternatieven? Lotte en Margo vertellen je er meer over.
Waarom ben je overgestapt op herbruikbare menstruatie producten?
Lotte: “Ik ben vrij lang geleden in 2012 in Canada overgestapt op een menstruatiecup omdat ik het een mooie duurzame uitvinding vond. Bovendien was dit een erg handig alternatief tijdens meerdaagse tochten door de wildernis: ultralicht en geen afval! Recentelijk heb ik ook menstruatieondergoed gekocht, omdat ik het gebruik van inwendige producten eigenlijk niet fijn vind. Ik laat de dingen liever een beetje hun natuurlijke gang gaan. Maar de hoeveelheid afval die ik met mijn maandverband produceerde stootte me echt tegen de borst. Daarom ben ik overgestapt naar herbruikbaar.”
Welk herbruikbaar alternatief heeft jouw voorkeur?
Margo: “De menstruatie cup heeft mijn voorkeur omdat het lekker eenvoudig is. Bovendien ben je meteen van de vieze smurrie af!”
Lotte: “Het ondergoed en de cup hebben beide hun voordelen. Het ondergoed vind ik comfortabel en praktisch: geen gepiel en gedoe, je trekt gewoon een onderbroek aan en je merkt nauwelijks dat je ongesteld bent. De cup is klein en licht en geschikt voor zwemmen en lange reizen. Ik gebruik hem alleen nog daarvoor.”
Waar loop jij op dit moment nog tegen aan bij het gebruik van herbruikbare menstruatie producten?
Margo: “Eigenlijk loop ik nergens tegen aan. Alleen het omspoelen van de cup op de camping was een uitdaging!”
Lotte: “Ik vind het ondergoed erg duur aan daarmee wat ‘elitair’. Bovendien zou ik er wel wat meer willen hebben, maar die extra uitgave kan ik voor mezelf niet helemaal verantwoorden. Natuurlijk mogen goede producten best wat kosten! Maar toch hoop ik dat de prijzen nog wat gaan dalen als het menstruatieondergoed meer ‘mainstream’ wordt.”
Wat zijn voor jou de voordelen bij het gebruik van wasbaarmaandverband/menstruatie ondergoed/menstruatie cup ten opzichte van de eenmalige producten?
Lotte: “Het is enorm comfortabel, het zit nooit scheef, het laat ook niet los, en het scheelt heel veel afval.”
Margo: “Je hoeft de producten maar eenmalig aan te schaffen. Bovendien zit je tas niet meer vol met maandverbandjes of tampons.”
Herbruikbare producten dienen goed schoongemaakt te worden voor en na het gebruik. Hoe bevalt dit?
Margo: “Dat is zo gepiept. Na een menstruatieweek kook ik de menstruatie cup uit en de rest van de week spoel ik hem om.”
Lotte: “Bij de cup vind ik het schoonmaken altijd een hoop gedoe, maar het ondergoed kieper ik gewoon in de wasmachine. Het enige lastige is dat je best veel onderbroeken nodig hebt. Ze worden toch vrij snel vies (zeker in de zware eerste dagen). Ook moet je ze zonder wasverzachter wassen, anders absorberen ze minder goed. Dat is wel iets waar je rekening mee moet houden.”
Denk je dat vrouwen in je omgeving ervan bewust zijn dat er alternatieve producten op de markt zijn? En praat je daar over met vriendinnen?
Margo: “Het wordt wel steeds bekender heb ik het idee. Als iemand in mijn omgeving het overweegt, dan raad ik het haar zeker aan”.
Lotte: “In mijn omgeving denk ik dat veel vrouwen de cup kennen, maar het menstruatieondergoed is nog wat nieuwer, daar weet nog niet iedereen van denk ik. Maar ik beveel ze graag aan want ik vind het een briljante uitvinding!”
Op zoek naar herbruikbare alternatieven? Via onderstaande websites kun je ze zelf aanschaffen.