Missiehelden in de spotlight: duurzame afhaalmaaltijden van Tibasco

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

In Utrecht werken we samen met PackBack aan afvalvrije bezorg- en afhaalmaaltijden. Onmisbaar voor die samenwerking zijn enthousiaste horeca-ondernemers zoals bij Tibasco die hun impact op het milieu willen verkleinen. Tibasco sloot zich begin 2021 aan bij onze missie. Wat waren de beweegredenen voor eigenaars Bas en Tieme om met hergebruik aan de slag te gaan en hoe bevalt het tot nu toe? Je leest er meer over in dit artikel.

Tibasco is door de twee broers Bas en Tieme opgericht in 2021 vanuit de wens om de wereld een stukje mooier te maken met lekkere, duurzame maaltijden. Bas: “Ik werkte voorheen in advertising, maar op een bepaald moment realiseerde ik dat er iets miste. Ik had een itch that couldn’t be scratched. Ik ging op reis om te ontdekken waar dat aan lag.” Tijdens zijn reis zag Bas op de mooiste plekken allerlei plastic zwerfafval. Dat maakte iets in hem los. Toen hij terugkeerde naar Nederland was hij vastbesloten: hij wilde zich inzetten om dat afvalprobleem te stoppen.

Zijn broer Tieme werkte op dat moment als chef in een duurzaam restaurant, maar stoorde zich aan de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die in de horeca gebruikt werd voor bezorg- en afhaalmaaltijden. Bas: “Ik stuitte in mijn zoektocht naar een oplossing voor al dat afval op de samenwerking van PackBack en Mission Reuse. Wij hebben toen de handen ineen geslagen en hebben hergebruik als uitgangspunt genomen voor onze eigen onderneming. Zo ontstond Tibasco: de plek voor lekker, duurzaam eten in een duurzame verpakking.”

Op deze afbeeldingen zie je maaltijden van Tibasco in de herbruikbare maaltijdbakjes.

Waar staat Tibasco voor?

Tibasco is een echt familiebedrijf. De naam staat dan ook voor Tieme, Bas en Nico. Bas: “Nico is onze vader. We laten ons graag door hem inspireren. We maken vooral Indonesische familierecepten, die we vertalen naar een plantaardige comfortfood-variant. Dat is soms best een uitdaging, want onze oma was erg fan van garnalenpasta. Maar zeewier is gelukkig ook een lekkere smaakmaker.”

Op dit moment verzorgen de broers kookworkshops en enkele dagen per week bereiden zij maaltijden. Die maken ze klaar in horeca-keukens in de buurt. Vervolgens zijn de maaltijden op vaste dagen op te halen of bezorgen zij deze zelf met de fiets. Bas: “Ons aanbod is zoveel mogelijk plantaardig. Wij willen bewijzen dat een stoere maaltijd geen vlees nodig heeft. We laten zien dat plantaardiger eten niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.”

“We zetten samen een nieuwe standaard neer en we zijn trots dat we daar onderdeel van uitmaken.”

Bas van Asdonck - Tibasco

Hoe werkt zo’n hergebruiksysteem voor maaltijdbakjes?

Bas: “We zijn nu aangesloten op het PackBack-systeem. Mensen kunnen bij ons kiezen voor een herbruikbare verpakking en betalen daarvoor statiegeld. We kunnen zelf met de Packback-app bijhouden hoeveel bakjes bij mensen thuis zijn of als er iets kapot is. Voor ons werkt het heel goed. Hergebruik is voor de consument wel even wennen; die moet echt een knop omzetten. Maar we zien dat de meeste mensen bij ons kiezen voor de herbruikbare verpakkingen. Een wegwerpverpakking (van recyclebaar plastic) is bij ons ook nog een optie, maar dan betaal je één euro extra. We willen dat ontmoedigen.”

De ervaringen van Tibasco met het hergebruiksysteem zijn tot nu toe heel positief. Bas: “Alle gasten zijn heel geïnteresseerd en nieuwsgierig. Mensen krijgen hun statiegeld eenvoudig terug via de app, dus dat werkt goed. Alleen brengen mensen de bakjes soms vrij laat weer terug. In Utrecht zijn nog niet zoveel inleverpunten. Als er meer inleverpunten zijn, wordt die drempel vast lager. Ik hoop dan ook dat snel meer horecazaken mee gaan doen.”

Hebben jullie nog een advies aan andere ondernemers die aan de slag willen met hergebruik?

Bas: “Elke horecaondernemer heeft zich vast wel eens afgevraagd wat je aan moet met die stapel afval die je overhoudt na een afhaalmaaltijd. Of waarom je als ondernemer telkens weer al dat verpakkingsmateriaal bestelt. Werken met herbruikbare verpakkingen is de nieuwe manier van maaltijden aanbieden. We zetten samen een nieuwe standaard neer en we zijn trots dat we daar onderdeel van uitmaken. Mijn tip aan andere ondernemers is dan ook: hoe eerder je erbij zit, hoe beter.

Sluit jij je aan bij onze missie?

Samen met PackBack werken we aan afvalvrije afhaal- en bezorgmaaltijden in Utrecht. Ben jij horeca-ondernemer en wil je misschien aansluiten bij onze pilot met herbruikbare maaltijdbakjes? Neem dan contact op met Mission Reuse via hello@missionreuse.com.

Op zoek naar iets specifieks?