Mission Reuse trapt af met ambitieuze missie

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Enviu, Recycling Netwerk Benelux en Natuur & Milieu starten samen het ambitieuze programma Mission Reuse. Met het programma gaan de organisaties een meerjarige samenwerking aan om herbruikbare oplossingen voor verpakkingen naar een volgend level te tillen. Een nieuwe aanpak, waarbij er vanuit drie richtingen een push wordt gegeven aan een hergebruiktransitie.

Het programma draait in de eerste plaats om het testen van oplossingen rond hergebruik in verschillende verpakkingsstromen. Met de gemeente Utrecht als proeftuin lanceren we nieuwe concepten met verschillende samenwerkingspartners rond bijvoorbeeld herbruikbare bekers of maaltijdcontainers. Na de testperiode wordt het concept aangescherpt en door middel van een koppeling met grotere marktpartijen opgeschaald. Klaar voor het grote werk. 

“We ondersteunen de innovaties met een lobbystrategie die zich richt op aanpak van regelgeving rond single use plastics en het stimuleren van nieuwe innovaties door bijvoorbeeld subsidies. Herbruikbare verpakkingen moeten de nieuwe norm worden. Dat kan niet als single use opties nog overal aanwezig zijn en als eerste in het oog springen bij bedrijven en publiek. Het programma lanceert daarom een nieuw narratief, waarbij wordt aangetoond dat herbruikbare verpakkingen betaalbaar en betrouwbaar zijn en daarnaast marktpotentie hebben”, aldus Sanderine van Odijk, projectleider van Mission Reuse. 

“Binnen drie jaar willen we geen single use verpakkingen meer zien bij een aantal grote verpakkingsstromen zoals koffiebekers, plantenbakken of in e-commerce. Er zijn al zoveel goed werkende opties voorhanden. Door nu de koppeling te maken tussen grote marktpartijen, kleine innovatieve start-ups, beleidsmakers en bedrijven, geven we herbruikbaar het zetje wat nodig is om voorgoed door te breken.”

Op zoek naar iets specifieks?