Mission Reuse werkt samen met PackBack aan afvalvrije afhaal en bezorging in Utrecht

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Na een succesvolle lancering in Rotterdam, kiezen nu ook Utrechtse horeca ervoor hun afhaalmaaltijden via het ‘PackBack-principe’ te bezorgen. De initiatiefnemers hierachter zijn campagneorganisatie Mission Reuse en start-up PackBack. Restaurants bieden klanten de mogelijkheid om hun maaltijd in een herbruikbare verpakking te laten bezorgen. De bijbehorende app laat zien waar het dichtstbijzijnde inleverpunt is voor de bakjes en toont ook wat de milieuwinst is.

‘Afhaalmaaltijden zijn ongekend populair, maar leveren ook een gigantische berg aan afval op. Zo zonde van al dat verpakkingsmateriaal en tamelijk waanzinnig als je kijkt naar het klimaatprobleem waar we mee te dealen hebben. Met PackBack laten we zien dat het ook anders kan’, aldus Mission Reuse en PackBack.

PackBack is sinds twee jaar actief in Rotterdam. Inmiddels hebben zo’n 70 restaurants zich aangesloten in Rotterdam, Delft, Amsterdam en Mechelen. Nieuw is nu dat Packback de Utrechtse markt opgaat en daarbij samenwerkt met Mission Reuse. Mission Reuse is een collectief van drie maatschappelijke organisaties dat als doel heeft op zoveel mogelijk terreinen herbruikbare verpakkingen te introduceren. Daarvoor is onderzoek nodig en moeten pilots worden gedaan, want het logistieke systeem achter herbruikbare verpakkingen is vaak complex. ‘Hopelijk leidt deze samenwerking tot waardevolle inzichten in wat er nodig is om zoveel mogelijk horeca door het hele land met herbruikbare verpakkingen te laten werken’, aldus Mission Reuse.

Utrechtse restaurants van start met hergebruik
Het Utrechtse restaurant Tibasco is deze zomer al gestart met de herbruikbare bakjes, andere restaurants volgen de komende maand. De bakjes zijn onderdeel van een retoursysteem dat op basis van statiegeld werkt. Door de QR Code te scannen zie je op welke punten je de bakjes weer in kunt leveren. Ook worden op de app belangrijke inzichten verzameld, zoals de milieu-impact en het percentage ingeleverde verpakkingen. De organisaties verwachten dat meer restaurants zich zullen aansluiten en het netwerk inleverpunten dus kan worden uitgebreid. Bij een deelnemend restaurant uit Rotterdam werd binnen een half jaar na lancering, meer dan de helft van alle bestellingen in een PackBack-verpakking verpakt. Een ander restaurant Jack Bean bood afgelopen februari zelfs uitsluitend herbruikbare verpakkingen aan via het PackBack systeem.

Sluit jij je aan bij onze missie?

Horeca-ondernemers die interesse hebben om zich aan te sluiten bij de pilot met maaltijdcontainers in Utrecht, zijn van harte uitgenodigd om contact op te nemen met Mission Reuse via hello@missionreuse.com.

Op zoek naar iets specifieks?