Nieuwe pilot met herbruikbare koffiebekers op campus

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mission Reuse gaat back to school! Om een beetje bij de les te blijven, is koffie essentieel. Die smaakt nog beter uit een herbruikbare beker! De komende periode kijken we in samenwerkingsverband met twee locaties van de Hogeschool van Amsterdam en Universiteit van Amsterdam, en de startups WeCup en Vytal waar een goed werkend systeem voor herbruikbare bekers binnen de schoolmuren aan moet voldoen.  

Vanaf 16 mei starten we een pilot waarbij de verschillen onderzoeken tussen een app-based solution en een deposit-based solution. Bij een aantal foodcourts van de locatie Roeterseiland van de universiteit, worden alle wegwerpbekers vervangen door de reuse solution van Vytal. Je downloadt de app en voegt je gegevens toe. Gebruik je een beker, dan wordt die toegevoegd aan je account. Daar betaal je niets voor. Je hebt vervolgens 14 dagen de tijd om de beker in te leveren bij een van de inleverpunten. Doe je dit niet? Dan wordt er automatisch boete berekend die van je rekening wordt gehaald. Een beetje vergelijkbaar met het systeem van de bibliotheek.  

Ook bij de locatie Wibauthuis van de Hogeschool van Amsterdam wordt de wegwerp tijdelijk vervangen door de herbruikbare beker. Daar testen we het digitale statiegeldsysteem van WeCup. Koop je een koffie, dan betaal je een euro extra als statiegeld. Je kunt je beker inleveren bij een zogenaamde
deposit bin. Je krijgt dan direct je euro weer terug via je bankpas.  

Onderzoek naar behoeftes en inleverpercentage
We kijken de komende weken naar de technische aspecten van beide oplossingen en welke invloed die hebben op de inleverpercentage. Daarnaast kijken we naar het gedragsaspect en hoe verschillende communicatieboodschappen juist wel of niet bijdragen bij de introductie van een dergelijk systeem. 
 

Benieuwd naar de uitkomsten? Volg dan ook onze socialmediakanalen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 

 

Benieuwd welke systemen er zijn en welke kan werken voor jouw horecagelegenheid? Bekijk het overzicht van de verschillende aanbieders.

Op zoek naar iets specifieks?