Nieuwe pilot met herbruikbare koffiebekers op campus

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Terug naar school met Mission Reuse! Om bij de les te blijven, is koffie onmisbaar. En wat is er nu beter dan koffie in een herbruikbare beker? Samen met de Hogeschool van Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en de startups WeCup, Vytal, Packback & SwapBox heeft Mission Reuse onderzocht aan welke eisen een effectief systeem voor herbruikbare bekers binnen de schoolmuren moet voldoen.

Voor de scholen stond voorop dat dit systeem de verkoop van dranken niet negatief zou beïnvloeden. Daarnaast moest het daadwerkelijk de hoeveelheid afval verminderen, opschaalbaar zijn naar andere locaties in de stad en aansluiten bij de wensen van zowel medewerkers als studenten. En om écht duurzaam te zijn, was een retourpercentage van meer dan 90% van cruciaal belang. Met een pilot hebben we de verschillen onderzocht tussen een app-gebaseerde oplossing en een statiegeldsysteem, evenals het zelf uitvoeren van reiniging en logistiek versus uitbesteding daarvan.

Bij het foodcourt op de Roeterseiland-locatie van de universiteit vervingen we alle wegwerpbekers door het herbruikbare bekersysteem van Vytal. Het werkt heel simpel: je downloadt de app, voert je gegevens in en wanneer je een beker gebruikt, wordt deze aan je account gekoppeld. Dit alles zonder extra kosten. Vervolgens heb je 14 dagen om de beker in te leveren bij een van de inzamelpunten. Doe je dit niet, dan wordt er automatisch een boete berekend die van je rekening wordt afgeschreven – vergelijkbaar met het bibliotheeksysteem.

Op de Wibauthuis-locatie van de Hogeschool van Amsterdam namen we tijdelijk afscheid van wegwerpbekers en testte we de digitale statiegeldsystemen van WeCup en Packback. Bij aankoop van een koffie betaal je een extra bedrag als statiegeld. De beker kun je terugbrengen naar een slimme inzamelbak, waarna je de geld direct terugkrijgt via je bankpas.

Ook testte we het verschil tussen het zelf wassen van alle bekers door foodcourt medewerkers, en het volledig uitbesteden van logistiek en reiniging aan Swapbox, om tot het optimale systeem voor de schoolsituatie te komen.

De inzichten
Beide systemen bleken een positieve gebruikerservaring te hebben, maar het statiegeldsysteem bleek iets gebruiksvriendelijker voor nieuwe gebruikers. Het app-gebaseerde systeem had echter het hoogste retourpercentage, al had het wel invloed op de verkoop. Wat het wassen betreft, ontdekten we dat uitbesteding van reiniging en logistiek de werkdruk op het personeel verlichtte, maar wel meer voorraad en logistieke stromen vereiste: bij uitbesteding is een dagelijkse pick-up noodzakelijk. Er bleek geen one-size fits all oplossing te zijn die in alle situaties en voor alle mensen werkt, maar er is wel een manier om erachter te komen wat voor jou het beste werkt. 

Benieuwd naar hoe je daarachter kunt komen? Lees dan het rapport! Wil je weten welke systemen er zoal zijn en hoe deze van elkaar verschillen? Bekijk het overzicht van de verschillende aanbieders.

Op zoek naar iets specifieks?