
Please don't replace me
Plastic is eigenlijk best een slimme vondst: het is licht, het gaat lang mee en is multifunctioneel. Logisch dat het in overvloed gebruikt wordt.
Maar er kleven nadelen aan. Bijna alle plastics worden gemaakt van aardolie. Daar willen we nu juist vanaf. Daarnaast is het voordeel dat plastics lang meegaan ook direct het nadeel. Als het in de natuur terecht komt, is het verschrikkelijk slecht dieren en het ecosysteem en daarnaast verspeel je de grondstof.
Daar wil je toch vanaf? In de strijd tegen plastic schieten de ‘duurzame’ varianten als paddenstoelen uit de grond. Probleem opgelost. Helaas gaat die vlieger vaak niet helemaal op.
Plastics gemaakt van biologisch materiaal, bijvoorbeeld suikerriet of maiszetmeel, zijn niet per definitie goed. Ze zijn inderdaad niet gemaakt van aardolie, maar voor de productie van suikerriet of maïs is veel landbouwgrond nodig en moeten veel bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Daarbij is biologisch afbreekbaar plastic lastig in afvalverwerking. Het mag niet bij de plastics, omdat ze het recycleproces verstoren. Het mag ook niet bij het groenafval, want het verteerd niet zoals je appelschilletje doet.
En hoe zit het met papier en bijvoorbeeld bamboe? Het gebruik van deze twee grondstoffen ten opzichte van plastic is niet altijd duurzamer en daarnaast blijf je de grondstof gebruiken voor een product dat je eenmalig gebruikt. Het papieren tasje vervangt het plastic tasje. Je gooit het nog steeds weg. Hetzelfde geldt voor dat wegwerpbordje van bamboe. De grondstof gaat dus verloren. En dat koffiebekertje van papier? Bestaat niet, want die heeft altijd een plastic coating nodig anders loopt je koffie er zo uit …
Daarom zeggen wij, please don’t replace me. Vervang single use plastics niet door andere single use materialen, maar pak de wegwerpcultuur aan.