Terwijl het steeds gebruikelijker wordt om je koffiebeker opnieuw te gebruiken en hem een tweede leven te geven, loopt de noodzakelijke infrastructuur om die bekers terug te brengen naar de wasfaciliteit en uiteindelijk bij de consument, achter. En die infrastructuur is cruciaal om van hergebruik de nieuwe standaard te maken en op weg te gaan naar een echt circulair systeem. In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dook Mission Reuse in de wereld van Retourlogistiek en verkenden we de systemische en infrastructurele uitdagingen die gepaard gaan met hergebruik en kwamen tot een aantal interessante inzichten.
Standaardisatie is key
Als iedereen dezelfde fles, beker of maaltijdcontainer gebruikt, kunnen we onze logistiek en wasprocessen stroomlijnen en middelen delen. Net zoals de Nederlandse Brouwers doen met de bierfles en Euro Pool System met kratten.
Maak gebruik van bestaande netwerken
Gebruik te maken van de logistieke processen van thuisbezorgingsbedrijven zoals Gorillas en Picnic Technologies om herbruikbare verpakkingen terug te sturen, kan niet alleen voorkomen dat steden nog drukker worden, maar ook hergebruik aantrekkelijker maken voor klanten en potentiële extra inkomsten genereren.
Vergeet de consument niet
Het moment waarop een herbruikbaar item door de consument wordt geretourneerd, is cruciaal om het duurzamer te maken dan eenmalig gebruik. Een hoog retourpercentage kan worden gestimuleerd door incentives, centrale inleverpunten in steden zoals die aangeboden door Kooky, en gebruiksvriendelijke retourmachines, zoals die aangeboden door TOMRA Collection Nederland.
In januari presenteerde onze collega’s Elise en Nienke deze en nog veel meer bevindingen in een webinar. Was je hierbij niet aanwezig, maar ben je wel benieuwd naar de onderzoeksresultaten? Geen zorgen, we vatten onze learnings ook samen in een rapport. Dit rapport geeft een overzicht van wat er nodig is om retourlogistiek op te zetten en de opschaling van herbruikbare verpakkingen in Nederland te stimuleren, aan de hand van vier mogelijke modellen voor het organiseren van retourlogistiek, best practices en aanbevelingen. Het complete rapport lees je hier.