Rethink Refuse Reuse Repeat

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Download de gratis poster en help ons de hergebruiks-boodschap te verspreiden. Volg ons op LinkedInInstagram en Twitter om meer te leren over hergebruik, afval scheiden en recyclen.

Rethink Refuse Reuse A3 (2)

Rethink, refuse, reuse, repeat

Bekende shampoomerken die reclame maken voor hun flessen gemaakt van 100% gerecycled plastic. ‘Beter voor de planeet.’ Kleding die gemaakt is van gerecycled materiaal. Koffiebekertjes die recyclebaar zijn. Iedereen doet het en iedereen voelt zich goed bij deze geweldige stap voor de planeet. Want als ik recycle dan ben ik toch goed bezig? 

Maar we moeten je helaas uit de droom helpen. Recyclen is niet de oplossing. Verre van zelfs. Knipper maar even met je ogen, slik maar even een keertje. Dan leggen wij je uit waarom.

Rethink. Zonder al te diep op inhoudelijke circulaire materie in te gaan (duurt lang), is het model van recycling nog steeds gebouwd op eenmalig gebruik. Ik gooi dat koffiebekertje nog steeds na een keer gebruiken weg. Dat betekent dat het hele productieproces van dat bekertje nog steeds wegwerp als doel heeft. Het materiaal kan vaak niet gerecycled worden en als dat wel het geval is wordt er geen nieuw bekertje van gemaakt. Dus de cirkel is niet rond, voor je nieuwe koffiebeker zijn steeds nieuwe (fossiele) grondstoffen nodig en je koffiebeker krijgt als beste tweede leven een kans als als toiletpapier of plantentray. Kost ook veel energie om te versnipperen en opnieuw te maken. Een utopie dus om te denken dat jouw bekertje straks een nieuw bekertje wordt.

Refuse. Recyclen zorgt daarmee dus ook niet perse voor minder afval. Er worden nog steeds net zoveel bekertjes gemaakt. De enige manier ook afval daadwerkelijk te verminderen is, je raadt het al, refuse. Nu kun je natuurlijk altijd een eigen beker bij je hebben, je eigen broodzak, je eigen bakjes voor take-away, maar laten we eerlijk zijn, dat doet bijna niemand. En daarom, inderdaad…

Reuse. Als we de systemen die nu de focus leggen op recyclen vervangen met echt herbruikbare opties, doorbreek je de wegwerpcultuur, kost het proces van recyclen geen energie en blijft het koffiebekertje gewoon een koffiebekertje. En dat wassen van die bekertjes dan? Dat kost minder energie dan een nieuwe beker maken, geloof ons. Vanuit Mission Reuse zetten we ons daarom in deze herbruikbare oplossingen een zetje te geven, zodat ze straks overal verkrijgbaar zijn.

Gaan we dan nooit meer recyclen? Jazeker wel, maar alleen als laatste optie. Als de levenscyclus van de echt herbruikbare koffiebeker aan z’n einde is. Maar alleen dan.

Download onze gratis poster en spread the word!

Download hier onze gratis poster en hang hem thuis, in je favoriete café, op werk of ergens anders op om mensen te herinneren aan het belang van hergebruik.

Op zoek naar iets specifieks?