Use me baby one more time

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin


DOWNLOAD DE POSTER

Download de gratis poster en help ons de hergebruiks-boodschap te verspreiden. Volg ons op LinkedInInstagram en Twitter om meer te leren over hergebruik, afval scheiden en recyclen.

Afbeelding use me baby one more time

Buy, use, replace. Buy, use, replace. Buy, use, replace.

Dit is het credo van onze maatschappij en economie. We kopen, gebruiken en gooien weg. Een wegwerpcultuur, gevoed door producten die gemaakt worden voor eenmalig gebruik. Van koffiebekertjes tot kleding, wegwerp bbq’s, wattenschijfjes en verpakkingen voor online bestellingen. Hun businessmodellen zijn gebouwd om vooral weer snel te eindigen als afval.

Als maatschappij zijn we het normaal gaan vinden dat spullen maar een korte levensduur hebben. Waardeloos zijn. Als we daar wat beter over nadenken is dat natuurlijk vreemd. In al deze producten zitten grondstoffen. Een katoenplant moet groeien om dat T-shirt te maken. Bomen moeten gekapt voor dat koffiebekertje. Machines draaien om de producten te maken. Schepen, vliegtuigen en vrachtwagens leggen duizenden kilometers af om het te vervoeren naar winkels. Jij betaalt met je zuurverdiende centjes en gooit het eigenlijk direct weer weg.

Vanuit Mission Reuse pleiten we voor een nieuw model, waarbij spullen opnieuw gebruikt worden. We nemen het koffiebekertje als voorbeeld. Grofweg vijf miljoen verdwijnen iedere dag (!) in de prullenbak nadat jij er gemiddeld tien minuten gebruik van hebt gemaakt. Wat als we nu allemaal eens zeggen dat dat anders moet? Dat we die koffie gaan drinken uit een beker die we gemakkelijk weer inleveren en opnieuw gebruiken? In plaats van in de prullenbak, gooi je ‘m in een container die eind van de dag wordt opgehaald. De bekers worden gewassen en opnieuw naar het koffietentje gebracht om de volgende dag weer gebruikt te worden. We weigeren mee te doen aan het waardeloos maken van al die producten. We maken ze waardevol, we gebruiken ze opnieuw en opnieuw.

Er zijn nieuwe systemen, kleine start ups die met circulaire businessmodellen aan de slag gaan. Grotere partijen die nieuwe modellen testen. Die pas gaan vliegen als wij ze omarmen. Dus bij deze het voorstel voor een nieuw credo…

Op zoek naar iets specifieks?