Doe mee met de hergebruik-revolutie
Hoe ziet hergebruik er straks in de praktijk uit?



In winkels kun je je lege verpakkingen hervullen: van shampoo en afwasmiddel tot nootjes. Horeca-bedrijven moedigen je aan om een eigen bakje of koffiebeker voor take away mee te nemen.
Door waarborg (statiegeld) te betalen voor de herbruikbare verpakkingen, word je aangemoedigd de verpakking na gebruik terug te brengen naar een inzamelpunt. Daar krijg je de waarborg weer terug.
Een goede infrastructuur om gebruikte verpakkingen op te halen, te wassen en weer klaar te maken voor hergebruik is essentieel om hergebruik op grote schaal te laten werken.
Wil jij dit ook? Teken dan de petitie!
Voor deze campagne hebben we jouw steun nodig. Want verandering vindt net een stukje sneller plaats, als grote groepen mensen daarom vragen. Door onderstaande petitie te tekenen, vraag je aan onze overheid, gemeenten, voedselproducenten, supermarkten en horeca om werk te maken van hergebruik. Teken daarom nu de petitie hieronder en deel jouw deelname via social media met #WeChooseReuse!
Door deze petitie te ondertekenen verklaar ik dat…
- Ik kies voor hergebruik en hervullen in plaats van single-use verpakkingen, en geef de voorkeur aan producten die lang meegaan in plaats van wegwerpartikelen.
- Ik ervoor kies om de cafés en restaurants te steunen die hergebruik verkiezen boven single-use en die herbruikbare bekers, bakjes en flessen accepteren voor take-away.
- De voorkeur geef aan supermarkten die onverpakte producten en hervulbare opties aanbieden, en die mijn eigen herbruikbare verpakkingen accepteren om voedsel en andere producten onverpakt te kopen.
- Bij online winkelen prioriteit geef aan aanbieders die opties voor hergebruik en hervullen geven.
Samen eisen we van Europese overheden om te kiezen voor hergebruik.
Om van hergebruik het nieuwe normaal te maken, moeten beleidsmakers:
- Hergebruik-doelstellingen vaststellen voor elke sector, waaronder transport, retail, horeca en e-commerce.
- EU-standaarden vaststellen voor herbruikbare verpakkingen, zodat hergebruik kan worden opgeschaald, en systemen promoten die hergebruik ondersteunen, zoals statiegeld.
- Aanvullende maatregelen nemen, waaronder een verbod op single-use producten, en economische prikkels implementeren die hergebruik stimuleren.
- Bij overheidsopdrachten prioriteit geven aan hergebruik diensten en producten tijdens door de overheid beheerde en gesponsorde evenementen en faciliteiten.
We roepen producenten, retail, cafés en restaurants op om voor hergebruik te kiezen.
Om hergebruik te faciliteren voor consumenten in elke sector, moeten ze:
- Beleid maken om hun plastic voetafdruk te verminderen, om zo de productie en consumptie van single-use plastic te verminderen.
- Publiekelijk hun actieplan kenbaar maken met een tijdlijn, die meetbare, onafhankelijke en gecontroleerde resultaten laat zien voor 2023.
- Bezorg-, verkoop- en afhaalsystemen aanpassen zodat het eenmalig gebruik van wegwerpverpakkingen wordt ontmoedigd; en prioriteit geven aan aanzienlijke investeringen in hergebruik en hervul systemen.
- Samenwerken met producenten, retail, overheden, en NGO’s om tot schaalbare, gestandaardiseerde en herbruikbare oplossingen te komen – inclusief steun voor ambitieuze wetgeving die plastic reductie beloont, hergebruik- en statiegeldsystemen stimuleert, en het overgebruik van plastic bestraft.
- Valse oplossingen vermijden, zoals single-use biobased, biologisch afbreekbare en composteerbare alternatieven.
- Gevaarlijke chemicaliën en materialen uit hun producten verwijderen en daarbij kiezen voor niet-giftige materialen en producten.
We eisen dat lokale overheden voor hergebruik kiezen.
Om hergebruik voor alle consumenten op lokaal niveau te faciliteren, moeten lokale overheden:
- Lokale, milieuvriendelijke alternatieven voor single-use bevorderen en economische prikkels implementeren die hergebruik prioriteren, zoals statiegeld voor herbruikbare verpakkingen voor dranken en eten, of gratis kraanwater in openbare ruimtes.
- Lokale verordeningen vaststellen die producten voor eenmalig gebruik verbieden en belasten, en meer hergebruik en reparatie initiatieven mogelijk maken.
- Publiekelijk inkoopbeleid implementeren waarin prioriteit wordt gegeven aan hergebruik diensten en producten bij door de gemeente beheerde en gesponsorde evenementen en faciliteiten.
- Duidelijke en lokaal georiënteerde communicatie-uitingen verzorgen, die niet alleen duidelijk maken hoe, maar ook waarom, deze maatregelen belangrijk en gunstig zijn voor de bescherming van het milieu en bij de creatie van lokale werkgelegenheid.
- Het resterende afval monitoren en analyseren, om producten en materialen te identificeren die moeten worden herontworpen voor hergebruik.
Om door heel Europa mensen te laten ondertekenen, is deze petitie in verschillende talen vertaald. Met het tekenen van de petitie, onderteken je automatisch de Europese petitie