Weg met Wegwerp: ondernemers in de nieuwe economie

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

“Een verpakking wordt nu gezien als iets dat je weggooit, daar moeten we echt vanaf.” Het is een van de uitspraken die langskwamen aan tafel tijdens ‘Weg met Wegwerp’, de interactieve avond die Mission Reuse laatst organiseerde in samenwerking met Pakhuis de Zwijger.

Tijdens de avond sprak Minke Terwel, oprichter van Atelier Revive, samen met Maurits Last, oprichter van Swapbox, Ruby Lee van Hoorn, Brand, Marketing en Communication Lead van Lush, Anouk Horrevorts, International Business Development van DPD en Tijl Couzij van Lab Vlieland. Zij gingen in gesprek over hun drijfveren om op een andere manier met verpakkingen om te gaan. Dit was onderdeel van de serie ‘Ondernemers voor de Nieuwe Economie’, een reeks interactieve avonden georganiseerd door Pakhuis de Zwijger.

Ervaringen in de ‘nieuwe economie’
Tijdens het gesprek wijdden de professionals uit over hun ervaringen. Zo zette het bedrijf Lush de eerste stappen naar anders verpakken al in 1995, toen het cosmeticabedrijf de eerste verpakkingloze shampoo bars op de markt bracht.

Het jongere bedrijf Swapbox werd juist recent geboren binnen de sector van voedselbezorging en -afhaal, waar van origine enorme hoeveelheden wegwerpverpakkingen in omgaan. Swapbox ontwikkelde de technologie om voedselverpakkingen volledig schoon te kunnen hergebruiken. Maurits Last: “Het meest trots ben ik op de gedragsverandering die je ook bij mensen zelf ziet. Het Swapbox-systeem wordt bijvoorbeeld gebruikt op een kantoor en dat zorgt ervoor dat mensen dan ook een herbruikbare koffiebeker aanschaffen voor in de trein.”

Minke Terwel ontwikkelt  herbruikbare (verzend-)verpakkingen van gerecyclede materialen. Minke: “Je geeft een verpakking waarde door iets mooi te maken. Dan is het niet iets dat zomaar weggegooid wordt. Dat heeft ook te maken met bewustwording en communicatie.” Minke levert ook de verzendverpakkingen voor de nieuwe pilot die verzendbedrijf DPD en tweedehands verkoopplatform Vinted samen starten in januari in Amsterdam. Klanten van Vinted kunnen dan gebruikmaken van herbruikbare verpakkingen om hun producten te verzenden.

Meer tips en ervaringen horen?
De avond is opgenomen op video. Kijk de hele livestream van Weg met Wegwerp terug op een moment dat jou uitkomt. Ga hiervoor naar de website van Pakhuis de Zwijger.

Op zoek naar iets specifieks?