Wegwerpfabrikanten switchen naar herbruikbare oplossingen

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De verpakkingssector gooit het roer om. Steeds meer single-use producenten maken de switch naar hergebruik. Twee ondernemers kwamen naar de Reusable Packaging Fair om te vertellen over de omslag binnen hun bedrijf en hun (gedroomde) toekomst. ‘We investeren nu in een circulaire toekomst.’

Erwin van Limpt van Haval en Thijs Cox van Ciparo gooiden beiden het roer om in hun verpakkingsbedrijf. Haval begon als cafetaria, ging in 1984 over op het produceren van frietvorkjes en stortte zich daarna op plastic roerstaafjes. “We verkochten zo veel roerstaafjes dat we ze 40 keer rond de aarde konden leggen, vertelde ik ooit vol trots. Daar word je vandaag niet echt populair mee. Gelukkig zijn we ook anders gaan denken. Dus moesten we ook iets anders gaan doen”, vertelt Van Limpt. “Daarbij werd ik geholpen door Brussel. Wegwerp is verleden tijd.” 

Van Limpt sprak met ministeries, materiaalorganisaties en brancheverenigingen. “Ik ging me verdiepen in ‘Nederland circulair’ met mijlpalen in 2030, 2040 en 2050. Vanuit Haval ontstond dochterbedrijf Circulware. “Daarmee willen we afrekenen met de rommel die we om ons heen zien. Denk vooral aan de festivals waar je op de laatste dag tot je knieën door het afval loopt.” Om te overleven én om de aarde leefbaar te houden, moeten we dit veranderen. Daarom citeert Van Limpt ook graag Darwin in zijn presentatie: “Het zijn niet de sterkste van een soort die overleven en ook niet de intelligentste. Het zijn degene die zich het best op veranderingen aanpassen.”

In januari gaan we los

Met zijn team bedacht Van Limpt wat hij allemaal van wegwerp naar hergebruik kon omzetten: borden, bekers, glazen, bakjes met en zonder deksel en bestek. “Over kunststof bestek hoor ik mensen vaak zeggen, ‘dat gooi je toch na één keer weg?’, maar dat is echt onzin. Het is honderden keren te gebruiken. Het klopt natuurlijk wel dat de producten ooit aan hun eind komen, dan moeten ze te recyclen zijn.” Circulware heeft haar productprogramma bijna compleet. “In januari kan het losgaan als er niet nog meer moties doorheen komen. Ik hoop echt dat de overheid voluit voor afvalvrije oplossingen gaat kiezen.” 

Bekers worden dozen

De oprichting van Ciparo was in 1992. Het verhandelen van recyclebare materialen van Europa naar China was het eerste verdienmodel. “Gaandeweg kwamen we allerlei materialen tegen die we konden composteren, zoals bananenbladeren en suikerriet. Daar maakten we producten van. Tot het ons tegen ging staan dat we alles maar één keer konden gebruiken. We maakten de overstap naar bekers met een papieren buitenkant en een binnenlaag van bioplastic. Die bekers haalden we op en dan lieten we er kartonnen dozen van maken.”

Opnieuw het roer om

De SUP-wetgeving leek in eerste instantie roet in het eten te gooien. “Mijn eerste reactie was ‘oh nee, twintig jaar bezig met ontwikkelen en nu is alles voor niets geweest! Ik was ten einde raad en vroeg me oprecht af hoe het verder moest.” Hardlopend langs de Maas had Cox steeds meer oog voor de flesjes, bakjes en koffiebekers die daar lagen. “Mijn ogen gingen steeds verder open. Je kunt zeggen dat mensen die hun afval in het water of in de berm gooien, slecht zijn opgevoed. Van de andere kant, als wij geen single-use producten meer maken, kunnen ze ook niet in het milieu terecht komen.”

Duurzaam, sociaal en lokaal

In 2022 bedachten Cox en zijn team CupXchange. De koffiebekers van biobased HDPE worden in Nederland geproduceerd. De bekers worden van en naar verschillende kantoren gebracht, met elektrisch vervoer. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wassen de bekers af, in sociale ontwikkelbedrijven met zonnepanelen op het dak. “We opereren volgens het motto ‘duurzaam, sociaal en lokaal’. De bekers zijn opzettelijk niet té mooi, zodat mensen ze niet mee naar huis nemen, maar ook niet té lelijk zodat het op wegwerp lijkt.” Volgens Cox voegen de moties die bij de Tweede Kamer zijn ingediend niets toe behalve verwarring. Hij eindigt zijn presentatie dan ook met de woorden “Wegwerpvrij in 2024, doen jullie mee?”

Obstakels

Na de inspirerende verhalen van deze ondernemers heeft het publiek nog een aantal vragen. De vraag ‘Wat is het belangrijkste obstakel dat jullie nog zien om volledig op herbruikbaar over te gaan?’ is koren op de molen van Van Limpt. “Het belangrijkste obstakel? Dat is de wetgever. Het is onverstaanbaar dat een VVD’er twee maanden voor de wetgeving ingaat, moties indient tegen jarenlang beleid van zijn eigen partij. We hebben al heel veel geïnvesteerd. En niet alleen wij, ook de partnerbedrijven zoals de wasstraten. Ik snap er geen klote van, zoals we dat zeggen in Brabant.”

 

Door Lieke Rijkx

 

De Reusable Packaging Fair 2023 werd georganiseerd door ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), Stichting Afvalfonds Verpakkingen en Mission Reuse.

Op zoek naar iets specifieks?