Wie gaat al die herbruikbare verpakkingen afwassen?

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Iedereen die thuis een vaatwasser heeft of de vaat op het rek laat drogen, weet het: kunststof droogt voor geen meter. Porselein zet je zo terug in de kast, maar plastic is een heel ander verhaal. Daarom werd op de Reusable Packaging Fair ook een volledige sessie gewijd aan afwassen. 

Grootverbruikers van bekers hebben vaak niet de capaciteit of expertise om al die herbruikbare cups af te wassen. Zij hebben nood aan nieuwe vaatwassers of een externe afwasservice, omdat ze vaak zelf de capaciteit of de expertise niet hebben. Verschillende providers kwamen op de fair hun bedrijf, oplossingen en aanpak voorstellen.

“Herbruikbare bekers uit kunststof zijn een uitdaging”, klinkt het bij machinebouwer Hobart. “Ze laten zich moeilijker reinigen dan porselein, glas of staal. Vooral het droogproces is lastig. Als je de bekers niet goed droogt en nat stapelt, ontstaat er schimmel. Doordat de bekers heel licht zijn, vallen ze vaak om in een normale vaatwasser.” Bij Hobart geven ze daarom de voorkeur aan een wasrek met pinnen, waar je de bekers op ‘hangt’. Als zo’n rek niet voorhanden is, helpt het om een bak op de kopjes te zetten waardoor ze minder snel omvallen.

Beker niet meteen in de was

Medewerkers van Hobart krijgen vooral veel vragen over het gebruik van zeep en water en of dat dan wel duurzaam is. “Elke afwasbeurt verbruikt water. Daarom is het natuurlijker duurzamer als je een paar keer met dezelfde beker naar de koffieautomaat loopt en ‘m niet na één keer al laat ophalen. We raden ook aan om de bekers op een lage temperatuur te wassen, maar dan na te spoelen op 80 graden. Als je de bekers warmer wast dan 65 graden, veroudert het plastic sneller en dat wil je natuurlijk niet. Maar je moet wel even die hogere temperatuur halen, want pas vanaf 75 graden gaan bacteriën dood.” Als laatste tip geeft de expert van Hobart mee om voor mechanisch drogen te kiezen. “Dat bespaart tijd en vloeroppervlak en zorgt ook voor een betere hygiëne.”

Ophalen, wassen, terugbrengen

Dennis Valent van Dutch Cups: “Bij kleine partijen kun je het wassen natuurlijk zelf doen. Maar bij festivals of andere grote evenementen wordt dat onmogelijk. Dan staan wij klaar: we halen de vieze vaat op, brengen de schone terug en doen ook aan end of life recycling.” Gawein Hamers van Cupstack vult aan: “De keuze die je als kantoor of kantine maakt is afhankelijk van aantal bekers en capaciteit. Ons advies is om herbruikbare bekers minstens twee keer per week te laten ophalen en reinigen. We hebben een wascapaciteit van meer dan 10.000 bekers per machine per uur.” Maurits Last van Swapbox: “Als je het wassen uitbesteedt, heb je meer garanties rond hygiëne. Wij halen normeringen volgens HACCP en DIN 10534 commercial dishwashing. Het wassen gebeurt in een afgescheiden ruimte. We inspecteren ook regelmatig de waterkwaliteit en het wasresultaat.” 

Volgens de sprekers is er nauwelijks sprake van ‘uitval’ bij het laten wassen van herbruikbare bekers. Zeker niet in een kantooromgeving. “Het gebeurt maar zelden dat we een kapotte beker binnenkrijgen. In het wasproces gaat ook bijna niets stuk. Natuurlijk verdwijnt er van kantoor wel eens een beker omdat iemand die mee naar huis neemt. Maar dat is echt minimaal.” Op buitenfestivals gaan er wel bekers stuk, vooral als er geen statiegeld op zit. De providers raden dan ook alle eventorganisators aan om de bekers een waarde te geven. 

Kauwgom en lippenstift

Na de presentatie is er veel tijd voor vragen. Om de vraag ‘Tegen welke problemen lopen jullie aan?’, moeten de sprekers lachen. En ze vullen elkaar rap aan: “Kauwgom. Goedkope lippenstift, want die is watervast. Alles wat vettig is. En sigarettenpeuken, maar gelukkig worden dat er steeds minder.” 

 

“In België is er nog discussie over keramiek versus kunststof”, zegt één van de mensen uit de zaal. “Wat zouden jullie aanraden?” Er komt een eerlijk antwoord: “Ik zou voor keramiek gaan, dat is makkelijker om te wassen én om te drogen. Met de aantekening dat voor het produceren van keramiek wel veel energie wordt gebruikt. Maar hoe dan ook, zeker in een kantoor waar je zelf de afwas doet, zou ik voor keramiek gaan. Bij lage hoeveelheden heb je geen reden om voor kunststof te kiezen en om het wassen uit te besteden.”

 

Door Lieke Rijkx

De Reusable Packaging Fair 2023 werd georganiseerd door ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), Stichting Afvalfonds Verpakkingen en Mission Reuse.

Op zoek naar iets specifieks?