Herbruikbare verzendverpakkingen: hoe zit het?

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Even scrollen. Drie items in je winkelmand en twee klikken verder. Een dag daarna liggen je aanwinsten op de deurmat. Per dag worden in Nederland ruim een miljoen bestellingen verstuurd. Daarmee dus ook ruim een miljoen kartonnen dozen die na de reis naar jouw huiskamer direct weggegooid worden.

Maar we recyclen ze toch, horen we je denken? Het recyclen van karton verloopt moeizaam. Het is voor afvalverwerking binnen gemeenten een groot probleem om de enorme toevoer van karton aan te kunnen. Daarnaast kost het proces van recyclen nog steeds ontzettend veel energie. Dat kan anders. Een herbruikbare optie voor verzendverpakkingen?

Consumentenvraag
Veel consumenten blijken daar zeker voor open te staan. Wij vroegen klanten van webwinkels naar de mogelijkheden voor herbruikbaar. Het merendeel gaf aan hiervoor te kiezen als de verpakking goed en stevig is. “Convenience is key”, was de feedback. De huidige verpakkingen zijn een grote irritatie voor consumenten.

“Zolang de kosten laag zijn en er een systeem is om de verpakking snel weer in te leveren bij de bezorger of supermarkt, zou ik dit doen.” Uit de rondvraag kwam naar voren dat de herbruikbare varianten alleen gekozen worden als deze gratis is, of een kleine meerprijs hebben van maximaal € 2,-.

Mogelijkheden herbruikbare verzendverpakkingen
Beide inzichten vormen een belangrijke eerste stap voor het team van Mission Reuse om de mogelijkheden van herbruikbare verzendverpakkingen verder te ontwikkelen. 

 

Onderzoek naar herbruikbare verzendverpakkingen in e-commerce 
Een model met herbruikbare verzendverpakkingen is, zeker door de enorme groei, dus enorm interessant voor de online markt. Mission Reuse deed samen met Thuiswinkel.org en KIDV onderzoek naar potentie binnen de Nederlandse markt.

Hoe komen we van de kartonnen dozen af?
NOS sprak collega Jelmer hierover. “Wij denken dat die busjes prima de verpakkingen – na bijvoorbeeld een paar dagen – weer mee terug kunnen nemen.”

Op zoek naar iets specifieks?