Miljoenen kartonnen dozen per dag
Share this post
Home > Projecten > Herbruikbare verzendverpakkingen > Miljoenen kartonnen dozen per dag
Met ruim een miljoen verzonden pakketjes per dag, lijkt er geen eind te komen aan de enorme groei van de online markt. Kleding, elektronica, meubels of cosmetica, het ligt binnen drie klikken de volgende dag op je deurmat. Binnen Nederland wordt deze markt gedomineerd door een aantal grote spelers. Bol.com, Coolblue, Zalando, H&M en Wehkamp samen is de top 10 grootste platformen verantwoordelijk voor 50% van de omzet. De top 100 zelfs voor 80%. Een relatief klein aantal spelers, faciliteert samen dus die ruim miljoen bestellingen die per dag de deur uit gaan.
Voor deze partijen geldt dat, op het elektriciteitsverbruik in de distributiecentra na, de grootste milieu-impact ligt in het gebruikte verpakkingsmateriaal voor het verzenden van hun producten. 87 miljoen kilo aan verpakkings- en vulmateriaal om precies te zijn. In de meeste gevallen is het de bekende kartonnen doos. De explosieve stijging van de e-commerce-markt zorgt ook voor een toename van gebruikte dozen.
Hoewel karton een duurzaam imago heeft vanwege het recyclebare karakter, kleven hier toch ontzettend veel nadelen aan. In de eerste plaats blijkt het karton vaak slecht te recyclen door nietjes, plastic stickers, etc. In de tweede plaats gaat het inmiddels om zulke grote hoeveelheden dat de afvalverwerkingssystemen van de gemeenten het simpelweg niet aankunnen. In de laatste en meest belangrijke plaats, omdat een systeem van recycling voor veel meer milieu-impact zorgt dan een systeem waarbij de verzendverpakkingen direct hergebruikt worden.
Hoe dat zit? Bij recycling gebruik je alleen de grondstoffen opnieuw. De kartonnen doos belandt bij het oud papier. Deze wordt opgehaald en verwerkt tot papiervezels die weer gebruikt worden. Vaak is de kwaliteit van het materiaal niet goed genoeg om te recyclen en is de levensduur van die vezels beperkt. Daarnaast kosten het natuurlijk veel energie om de kartonnen doos te vervoeren, uit te sorteren, te vermalen tot vezels en vervolgens een nieuw product te maken.
Bij hergebruik, reuse in het Engels, ligt dat anders. Je slaat dat proces van ophalen en vermalen over en gebruikt het volledige product opnieuw. De verpakking die is gebruikt om jouw bestelling in te vervoeren, gaat direct terug naar de verzender zodat deze opnieuw gebruikt kan worden. Dat scheelt heel wat stappen en daarmee wordt de milieu-impact dus een stuk kleiner.
Onderzoek naar herbruikbare verzendverpakkingen in e-commerce
Een model met herbruikbare verzendverpakkingen is, zeker door de enorme groei, dus enorm interessant voor de online markt. Mission Reuse deed samen met Thuiswinkel.org en KIDV onderzoek naar potentie binnen de Nederlandse markt.