Waar liggen kansen en uitdagingen?

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ruim een miljoen online bestellingen per dag zorgen voor miljoenen kilo’s aan verzend- en vulmateriaal. Waar het model van die verzendingen nu voornamelijk gebaseerd is op single-use verpakkingen, worden de kansen en mogelijkheden voor herbruikbare verzendverpakkingen steeds vaker onderzocht.  

Samen met Thuiswinkel.org en het Koninklijk Instituut voor Duurzaam Verpakken, deed het team van Mission Reuse onderzoek bij e-commerce spelers naar hun ideeën over een overstap naar volledig herbruikbare verpakkingen. Waar liggen kansen? En welke uitdagingen geven zij aan?  

Uit het onderzoek blijkt dat de bedrijven duurzaamheidsstrategieën hebben waarbij het verkleinen van de CO2-uitstoot en het duurzaam verpakken en transporteren van producten bovenaan staan. Dit voornamelijk vanuit de ambitie om hierin koploper te blijven en steeds te innoveren. Vanuit dit perspectief is een overstap naar herbruikbare verpakkingen daarom zeker interessant. Ook de vraag van klanten speelt daarbij een grote rol. Veel klachten die de online platformen nu ontvangen van klanten, gaan over te veel opvulmateriaal en te grote verpakkingen.

 

In de praktijk blijkt het moeilijk 
Naast de hogere kosten van de verpakkingen, is de complexiteit van de retourlogistiek een belangrijk obstakel. Hoe krijgen verzenders de verpakkingen weer terug om ze opnieuw te gebruiken? Met de groei van de sector, is ook de diversiteit in de manier van leveren gegroeid. Verzenden via postbedrijven is gangbaar, maar ook Click & Collect in fysieke winkels komt steeds vaker voor. Groothandels die zich voorheen alleen op bedrijven richtten, kiezen ook steeds vaker voor een consumentenoptie. De veelheid van methoden en de veelheid van verschillende soorten producten bemoeilijken niet alleen de retourlogistiek, maar ook fabricage van de juiste verzendverpakking. Hoe kom ik aan de juiste verpakking? Waar wordt deze ingeleverd, gereinigd en eventueel gerepareerd? Hoe krijg je de verpakking weer terug in het distributiecentrum? Allemaal concrete en praktische vragen waar nu nog geen kant-en-klare oplossing voor is, maar waar de platformen, aanbieders van verzendverpakkingen en ook verzendbedrijven intern aan werken.  

Benieuwd hoe? Kijk dan naar onze webinar waar we verder ingaan op de ontwikkelingen vanuit de verschillende perspectieven.  

Op zoek naar iets specifieks?