Herbruikbare bekers in wandelgebied de Kaapse Bossen

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Binnen ons project Cup for Life, kijken we naar de verschillende mogelijkheden om wegwerpbekertjes te vervangen voor herbruikbare varianten. Vrijdag 2 april testten we samen met horecagelegenheid Chalet Helenaheuvel in Doorn of een systeem met herbruikbare bekers zou werken in het natuurgebied de Kaapse Bossen. 

Het afgelopen jaar hebben we veel gewandeld en genoten van de mooie natuur die Nederland rijk is. Dat doen we het liefst met een coffee to go in de handen. Maar dat betekende helaas ook dat de prullenbakken in natuurgebieden uitpuilden en overal wegwerpbekertjes werden gevonden. Wat als we dat kunnen voorkomen door herbruikbare bekers te gebruiken? Je koopt je latte, loopt een flinke ronde en levert daarna je bekertje weer in. Zero waste. 

Een heel goed idee vonden ook GoedVolk, Natuurmonumenten en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Samen met het team van Chalet Helenaheuvel testten we op Goede Vrijdag een aantal dingen. Vinden klanten het een goed idee? Werkt het voor de horeca-ondernemer? Komen alle bekertjes ook weer terug? 

“Dat we dit niet al veel langer doen!”, was de veelgehoorde reactie van klanten. 85% van de mensen die die dag een drankje kocht bij Chalet Helenaheuvel koos voor de herbruikbare beker. De 15% die dit niet deed, gaf als reden niet terug te komen op de locatie en dus de beker niet meer te kunnen inleveren. Uiteindelijk kwamen ook, op drie na, alle bekertjes weer netjes terug. 

Met ook de feedback van Steffen en Diana van Chalet Helenaheuvel, bouwt Mission Reuse na deze dag nu verder aan een businessmodel dat zou kunnen werken voor andere horeca-ondernemers die in natuurgebieden te vinden zijn.

Op zoek naar iets specifieks?