Introductie

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Met onze missie Cup for Life pakken we het probleem van de wegwerpbeker aan. Het team van Mission Reuse lanceert de oplossing om jaarlijks 3 miljard koffiebekers van de straat te houden. Gooien we er per jaar echt 3 miljard weg? Ja. Deze missie is er dus niet voor niets. 

Hoe gaan we te werk? In de eerste plaats hebben in kaart gebracht wat het potentieel voor de overstap van wegwerp naar herbruikbare bekers in Nederland  is. Wat blijkt? Consumenten roepen om meer duurzaamheid en bewezen concepten bieden kansen voor bedrijven. Het bedrijfsleven is nieuwsgierig naar nieuwe businessmodellen. Oftewel: het momentum voor herbruikbare is nu! Wil je meer lezen over Lees ons volledige rapport ‘Weg met de wegwerpbeker’.

Vanuit Mission Reuse bouwen we ook mee aan die nieuwe businessmodellen. We testen herbruikbare wegwerpbekers in verschillende omgevingen en delen de learnings met de grootste spelers in de markt. We testen in en rond Utrecht wat werk en wat niet. Heel concreet, door klanten te bevragen en pilots uit te voeren. In onze pilot met Lebkov en eethuis Vers bekeken we of herbruikbare bekers een goede optie zijn to go drankjes. De uitkomsten lees je hier. In ons overzicht vind je ook de andere pilots die we met herbruikbare bekers uitrollen.

Maar de oplossing ligt niet alleen bij bedrijven en consumenten. Ook de overheid speelt een grote rol. In de zomer van 2019 werd de Single Use Plastics Directive (SUPD) vastgesteld door de Europese Commissie. Daarin werden lidstaten verplicht beleid te voeren om single use plastics uit te faseren. Echter, hoe ambitieus dat beleid is, mag door de lidstaten zelf worden ingevuld. Het beleidsteam van Mission Reuse werkt er binnen de belangrijkste Nederlandse overheidsorganen aan dat deze Directive omgezet wordt naar wetgeving die herbruik stimuleert en single use opties actief uitfaseert. Lees onze aanbevelingen voor het ministerie.

Op zoek naar iets specifieks?