Wat willen de mensen?

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De eerste pilot die we binnen het project Cup for Life uitrolde was in samenwerking met twee horecagelegenheden in Utrecht: Lebkov en eethuis Vers. Belangrijkste doel? Meer leren over de voorkeuren van consumenten en de werking van een business model waarbij je voortaan je favoriete drankje in een to go beker krijgt die je weer inlevert.

Op dit moment zijn er eigenlijk twee mogelijkheden. Of je koopt je flat white in een single use cup die je na een kwartier weer weggooit. Of je moet er altijd aan denken je eigen beker bij je te hebben. Maar wat als je vanuit het koffietentje zelf een beker kunt krijgen die je gewoon weer in kunt leveren op verschillende punten in de stad?

In de eerste fase van deze pilot keken we vooral naar de reactie van consumenten op deze optie. Vinden ze het wat? En waarom? Deze informatie helpt om een betere business case te bouwen. Klanten van Lebkov en Vers bleken zeker geïnteresseerd in de mogelijkheden van de herbruikbare beker. De belangrijkste beweegreden om te kiezen voor deze optie was duurzaamheid. Statiegeld werkt goed om de beker terug te krijgen, maar voor vaak terugkerende klanten is ook een abonnementsvorm aantrekkelijk. Het is voor klanten wel essentieel dat ze de beker gemakkelijk op meerdere plaatsen kunnen inleveren en dat ze deze zelf ook niet hoeven af te wassen. Mensen bleken zich geen zorgen te maken over de hygiëne van de bekers.
De beker zelf moet lekker in de hand liggen, beschikbaar zijn in verschillende formaten en, heel belangrijk, niet lekken. Ook moeten de drankjes op de juiste temperatuur blijven.

Met deze uitkomsten werken we toe naar de volgende fase in de pilot waarbij we testen hoe we dit model ook financieel aantrekkelijk kunnen maken voor ondernemers. Daarnaast kijken we of de look van de beker belangrijk is en welke tech achter het systeem het handigst toepasbaar is. We weten inmiddels al dat klanten het gebruik van een app geen barrière vinden om gebruik te maken van de herbruikbare beker, maar welke technologie hier het best bij past bekijken we in deze volgende fase. We sluiten voor deze volgende pilot ook meer horecaondernemers in Utrecht aan.

Op zoek naar iets specifieks?