Herbruikbare maaltijdverpakkingen

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Fan van take-away en delivery? Wie niet! Lekker op de bank met een filmpje. Niet langer dan drie minuten in de keuken gestaan (die drie minuten waren om borden en bestek te pakken) en toch je favoriete maaltijd op schoot. Zeker in een tijd waarin meeneem- en bezorgmaaltijden en DIY-menu’s de belangrijkste en enige inkomstenbron vormen voor restaurants, juichen we bestellen van harte toe.

Daarom zijn we bij Mission Reuse het project Take Back Box gestart: afhaal- en bezorgmaaltijden in bakjes die opnieuw gebruikt worden. Stel je even voor: je haalt je maaltje bij je lokale restaurant in handige en stevige bakjes. Diezelfde verpakking gebruik je om de restjes in te bewaren en de volgende dag op te warmen. Bakje leeg? Dan was je ‘m af en breng je de verpakking terug bij het restaurant. Zero waste.

Onze missie is dat alle meeneem- en bezorgmaaltijden straks geleverd worden in deze verpakkingen, zodat ze netjes bij je thuis komen zonder dat daar een grammetje afval aan te pas komt. Dat scheelt behoorlijk wat troep. In een ideale wereld kun je je bakje ook op verschillende punten inleveren en komt deze automatisch weer terug bij het restaurant.

Een droom wordt realiteit als je begint met een eerste stap. Daarom zijn wij in januari 2021 een pilot gestart met restaurant Broei in Utrecht. Bij hun wekelijks wisselende DIY-menu kon je gebruikmaken van herbruikbare maaltijdcontainers, de Take Back Boxes. Je kreeg dan €2,50 korting op je menu. Je betaalde daarnaast €15 statiegeld en kreeg dat weer terug als tegoed als je de bakjes weer schoon inleverde. 

herbruikbaar bakje Take Back Box met afhaalmaaltijd

Inmiddels is de proef samen met BROEI afgelopen, maar de pilot gaat door. Op dit moment werken we samen met PackBack en enthousiaste horeca-ondernemers in Utrecht om nieuwe proeven uit te voeren met herbruikbare verpakkingen voor hun maaltijden via het PackBack-systeem.

Met deze eerste stappen in de pilot hebben we al belangrijke informatie verzameld om straks goed op te kunnen schalen. Daar hebben we jou voor nodig. We willen van je weten hoe je de methode ervaart, wat je vindt van het statiegeldmodel, of het design van het bakje belangrijk is en wat de randvoorwaarden zijn om dit groots te maken. Doe je mee met onze missie? Neem bij interesse contact met ons op via hello@missionreuse.com of op social media: @missionreuse.

Op zoek naar iets specifieks?