Plastic Soup Surfer Campagne

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Koffie to go? Na tien minuten ligt het bekertje waarin je je dubbele espresso kocht in de vuilnisbak. Koffie op, bekertje weg. En dat per ochtend grofweg zo’n 5 miljoen keer. Vijf miljoen bekertjes die iedere ochtend na tien minuten dienst weer vuilnis zijn.

Daarmee staat de koffiebeker wat ons betreft symbool voor de wegwerpcultuur. Een cultuur waarin we het normaal zijn gaan vinden om iets weg te gooien na eenmalig gebruik. Is dat niet vreemd? Het kost veel energie en grondstoffen om bijvoorbeeld een koffiebekertje te maken. Na zo’n tien minuutjes gaat dat allemaal verloren en belandt de beker in de prullenbak. Of ernaast, als zwerfafval. Daar willen we vanuit Mission Reuse verandering in brengen, want wegwerp is zonde. Zonde van de grondstoffen en zonde voor het milieu. Daarom komen we samen met Plastic Soup Surfer Merijn Tinga in actie tegen de wegwerpcultuur. Vijf miljoen bekertjes staan gelijk aan ongeveer 385 kilometer. Deze afstand legde hij van 1-8 juli af op een board gemaakt van wegwerpbekertjes. Van Brussel naar Amsterdam. Bij iedere stop vragen we aandacht voor een goed beleid om herbruikbaar de nieuwe norm te maken.

Waar bestaat goed beleid uit?
We vragen het volgende:

  • Geen duurzaamheidsdoelstellingen op recycling, maar op hergebruik van het volledige product;
  • Een ambitieuze implementatie van de Single Use Plastic Directive, waar hergebruik de boventoon voert;
  • Hergebruik verplicht bij evenementen in de gemeente;
  • De gemeente faciliteert horeca en kantoren die met hergebruik aan de slag willen, zodat niet iedereen hetzelfde wiel hoeft uit te vinden;
  • En natuurlijk geeft de gemeente zelf het goede voorbeeld in hun eigen catering.

Op zoek naar iets specifieks?