Praktijkvoorbeelden in gemeenten

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Op weg naar meer hergebruik

Nederlandse gemeenten staan voor een flinke beleidsopgave rondom afval. De VANG-ambitie is voor diverse gemeenten een uitdaging en de kwaliteit van gescheiden afvalstromen staat wellicht ook in jouw gemeente onder druk. Ook vormt zwerfafval nog steeds voor velen een hardnekkig probleem. Herken je deze uitdagingen?

Gelukkig biedt hergebruik mooie kansen om minder afval te produceren en verschillende beleidsdoelen te realiseren. Hergebruik is breed inzetbaar en is dan ook interessant voor verschillende afdelingen binnen de gemeente, van evenementenvergunningen tot interne catering. Wij helpen gemeenten om herbruikbare alternatieven te stimuleren en wegwerp te ontmoedigen. Bij gemeenten is er veel mogelijk, bijvoorbeeld via vergunningen en regelgeving, door oplossingen van burgers en ondernemers te ondersteunen of via het interne inkoopbeleid.

In de download bieden we je vijf inspirerende en succesvolle voorbeelden van Nederlandse en buitenlandse gemeenten.

Minder restafval door hergebruik

Met hergebruik kun je de kans op zwerfafval aanzienlijk verkleinen en tegelijkertijd de hoeveelheid huishoudelijk afval in de gemeente verminderen. Met alleen recycling komen we er namelijk niet. Herbruikbare alternatieven voor wegwerp-verpakkingen als bekers en maaltijdcontainers bieden een uitkomst. Door deze alternatieven te stimuleren, kan jouw gemeente een stap zetten richting een echte circulaire economie waarin veel minder afval wordt geproduceerd.

Succesvolle praktijkvoorbeelden in gemeenten

We kunnen veel leren van initiatieven met herbruikbare verpakkingen die hun effectiviteit al bewezen hebben. Wist je dat in Leiden 5.000 kilo afval is bespaard, doordat de organisatie van het feest ‘Leidens Ontzet’ overstapte op herbruikbare bekers? En dat de Duitse gemeente Freiburg een succesvol systeem draait voor herbruikbare koffiebekers? Dit zijn voorbeelden waarvan het succes sterk samenhangt met gemeentelijk beleid. Als gemeente kun je het verschil maken.

Tip: Mission Reuse organiseerde het webinar ‘Gemeenten: sleutelrol in de transitie naar hergebruik’. Tijdens dit webinar gingen we dieper in op de rol die gemeentes spelen in het voorkomen van onnodige wegwerpverpakkingen en afval. Je kunt dit webinar terugkijken.

Wil je op de hoogte blijven over hergebruik en Mission Reuse? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Op zoek naar iets specifieks?