Praktijkvoorbeelden in gemeenten

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Van wegwerp naar hergebruik, doet jouw gemeente mee?

Hergebruik speelt een sleutelrol in de transitie naar een volledig circulaire economie. Weg van de wegwerpcultuur, naar echte herbruikbare oplossingen. De Nederlandse gemeenten staan voor een flinke beleidsopgave rondom afval. De kwaliteit van gescheiden afvalstromen staat vaak onder druk en zwerfafval vormt voor veel gemeenten een hardnekkig probleem. Hergebruik biedt mooie kansen om minder afval te verminderen en kan breed ingezet worden binnen de gemeente. Van evenementenvergunningen tot eigen catering. Wil je aan de slag? Volg dan de handige checklist en bekijk de praktijkvoorbeelden van andere gemeenten.

  • ✔ De gemeente wil aan de slag met hergebruik!
  • Een gemakkelijke volgende stap: vervang alle wegwerpbekers, -borden en -bestek op het gemeentehuis en stadskantoren met een herbruikbaar alternatief.
  • Neem als gemeente een faciliterende rol. Dit kan door financiële ondersteuning en/of door het opzetten van stakeholderprocessen om met ondernemers en organisaties in de gemeente de best passende hergebruiksystemen uit te rollen. Er is een proces nodig per omgeving, zoals take-away, kantoren en festivals.
  • Neem in de APV een verbod op wegwerpbekers bij evenementen op, en/of neem een verplichting voor het gebruik van herbruikbare bekers op in vergunningaanvragen voor evenementen.
  • Promoot ondernemers die hergebruik aanbieden, bijvoorbeeld door met hen samen te werken bij gemeente acties en vermelding bij acties zoals een stadswandeling.

Benieuwd hoe andere gemeenten dit hebben aangepakt? In de download bieden we je vijf inspirerende en succesvolle voorbeelden van Nederlandse en buitenlandse gemeenten.

Minder restafval door hergebruik

Met hergebruik kun je de kans op zwerfafval aanzienlijk verkleinen en tegelijkertijd de hoeveelheid huishoudelijk afval in de gemeente verminderen. Met alleen recycling komen we er namelijk niet. Herbruikbare alternatieven voor wegwerp-verpakkingen als bekers en maaltijdcontainers bieden een uitkomst. Door deze alternatieven te stimuleren, kan jouw gemeente een stap zetten richting een echte circulaire economie waarin veel minder afval wordt geproduceerd.

Succesvolle praktijkvoorbeelden in gemeenten

We kunnen veel leren van initiatieven met herbruikbare verpakkingen die hun effectiviteit al bewezen hebben. Wist je dat in Leiden 5.000 kilo afval is bespaard, doordat de organisatie van het feest ‘Leidens Ontzet’ overstapte op herbruikbare bekers? En dat de Duitse gemeente Freiburg een succesvol systeem draait voor herbruikbare koffiebekers? Dit zijn voorbeelden waarvan het succes sterk samenhangt met gemeentelijk beleid. Als gemeente kun je het verschil maken.

Tip: Mission Reuse organiseerde het webinar ‘Gemeenten: sleutelrol in de transitie naar hergebruik’. Tijdens dit webinar gingen we dieper in op de rol die gemeentes spelen in het voorkomen van onnodige wegwerpverpakkingen en afval. Je kunt dit webinar terugkijken.

Wil je op de hoogte blijven over hergebruik en Mission Reuse? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Op zoek naar iets specifieks?